Drukuj Pin

Drożdżowa gwiazda z makiem

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 60 g drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 350 g mleka
  • 120 g cukru
  • 150 g miodu
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g rodzynek
  • 4 białka
  • 50 ml rumu lub laska wanilii

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Instrukcje

  • CIASTO: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy resztę mąki, sól dodajemy masło, resztę mleka, cukru i żółtka. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Mak płuczemy gorącą wodą, zalewamy mlekiem i gotujemy 10 minut. Ugotowany mak mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa. Dodajemy cukier, miód, rum lub wanilię, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Możecie użyć również gotowej masy makowej, ale ta własnoręcznie zrobiona jest dużo smaczniejsza.
  • Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na cztery równe części. Formujemy kule i wałkujemy koła takiej wielkości, żeby zmieściły się na blachę piekarnika. Dobrze żeby dolna warstwa była odrobinę większa od pozostałych.
  • Pierwszy rozwałkowany placek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy częścią masy makowej, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy masą makową, przykrywamy trzecim plackiem, smarujemy masą makową i na wierzch kładziemy ostatni czwarty rozwałkowany placek. Ciasto podczas wałkowania możemy podsypywać odrobiną mąki, ale tylko wtedy jeśli przykleja się do stolnicy.
  • Na środku ciasta umieszczamy szklankę (zaznaczając środek) i kroimy na cztery równe części. Każdą z części dzielimy jeszcze na dwie. Następnie bierzemy po jednym kawałku leżącym obok siebie i skręcamy do środka tak, żeby powstała nam gwiazda. (jak na zdjęciu). Nie przejmujcie się jeśli lekko się rozpada.
  • Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej dlatego czas pieczenia należy dostosować indywidualnie.
  • Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym.
    LUKIER: Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.