Drukuj Pin

Sernik królewski

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 40 g śmietany 18%
  • 25 g kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (lub z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego

Instrukcje

  • Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy i zagniatamy ciasto, ew. wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na 2-3 godziny do zamrażarki.
  • Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło chwilę miksujemy tylko do połączenia składników i partiami dodajemy ser oraz budyń. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
  • Część ciasta ścieramy na tarce na blachę o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie i równomiernie rozkładamy. Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na około godzinę. Piekarnik góra-dół. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego :)