Drukuj Pin

Nuggetsy z kurczaka

Składniki

Składniki na marynatę:

  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) - świetnie smakuje również indyk
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu lub papryki ostrej (opcjonalnie)

Składniki na ciasto:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)

Składniki na panierkę:

  • ½ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Instrukcje

  • Mięso kroimy na 2 cm kawałki, przekładamy do miski dodajemy paprykę, sól i czosnek. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie mieszamy lub miksujemy, żeby pozbyć się ew. grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe.
  • W drugiej misce mieszamy obie mąki.
  • Kawałki kurczaka maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w mące.
  • W garnku rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy obtoczone kawałki kurczaka, smażymy z każdej strony po kilka minut, aż się ładnie zrumienią.
  • Osączamy na ręczniku papierowym. Smacznego :)