Drukuj Pin

Kluseczki dyniowe - kopytka

Składniki

  • 800 g świeżej dyni Hokkaido
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej mogą być 2 szklanki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła

Instrukcje

  • Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 C. Studzimy.
  • Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko.
  • Masę przekładamy na blat dodajemy część mąki pszennej i część żytniej, jajka, sól i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dosypujemy mąkę. Może być tak, że nie wykorzystamy całej mąki lub jeszcze trzeba będzie dodać jej więcej. Im mniej mąki dodamy do ciasta tym kluseczki będą delikatniejsze.
  • Z gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy na małe „kopytka”.
  • Gotowe kluseczki wrzucamy do garnka z dużą ilością, gotującej się i posolonej wody. Od chwili wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.
  • Podajemy okraszone podsmażoną cebulką na maśle, lub samym masłem.