Drukuj Pin

Galareta z nóżek wieprzowych

Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe (około 1 kg)
  • 2 golonki wieprzowe (około 1 kg)
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku

Instrukcje

  • Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka razem z umytymi i obranymi warzywami, zalewamy zimną wodą tak, aby wszystkie składniki były dobrze zakryte. Ja gotowałam w garnku 4-litrowym, wody nalałam do pełna. Dodajemy łyżeczkę soli, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy bardzo powoli i gotujemy do miękkości na małym ogniu (około 3-4 godziny). Dobrze ugotowana galareta nie wymaga dodania żelatyny. W między czasie solimy w miarę potrzeby. Powstałe szumowiny zdejmujemy łyżką w czasie gotowania.
  • Kiedy mięso i warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na 10-15 minut. Wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sitko, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na dnie miseczek układamy pokrojoną marchewkę, groszek konserwowy i obrane mięso, drobno pokrojone. Na dno miseczek można dodać ugotowane i pokrojone jajko na twardo. Zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce, a potem do lodówki.
  • Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny lub octem winnym. Smacznego.