Drukuj Pin

Ciasteczka orzechowe

Składniki

  • 150 g różnych, dowolnych orzechów (ja dodałam nerkowce i laskowe).
  • 150 g masła orzechowego (najlepsze będzie takie, które ma w swoim składzie 100 % orzechów)
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru brązowego
  • 100 g gęstej śmietany 22 %
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli (jeśli w składzie masła orzechowego jest sól wtedy jej nie dodajemy)

Instrukcje

  • Masło ucieramy z cukrem, a gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło orzechowe i chwilę miksujemy.
  • Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, jajko, sól i śmietanę. Całość dokładnie miksujemy.
  • Masę przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, dodajemy grubo posiekane orzechy i chwilę wyrabiamy.
  • Odrywamy kawałki ciasta i formujemy dowolnej wielkości placuszki o grubości około 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy około 12-15 minut. Ciasteczka zdejmujemy z papieru kiedy całkiem wystygną, ponieważ zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i mogą się rozpadać.