Drukuj Pin

Rogaliki drożdżowe z serem

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na masę serową:

  • 400 g sera półtłustego
  • 2 zółtka
  • 3 łyżki cukru

Instrukcje

  • Do miseczki przekładamy ser, dodajemy żółtko, cukier i dokładnie rozcieramy łyżką lub widelcem, odstawiamy. Jeśli mamy kwaśny ser wtedy trzeba dodać więcej cukru.
  • W drugiej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i ¾ letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Do misy miksera przesiewamy mąkę i sól, dodajemy cukier, jajka, mleko i rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez kilka minut, na koniec cienkim strumieniem wlewamy masło, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne. Może się delikatnie kleić, wierzch oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce.
  • Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 4 porcje. Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać).
  • U podstawy trójkąta układamy po łyżeczce masy serowej, zwijamy tworząc rogalik. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc odstępy między rogalikami (urosną), odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 minut.
  • Przed pieczeniem każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem, rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-18 minut, aż się ładnie zrumienią.
  • Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru wymieszana z sokiem z cytryny). Smacznego 