Drukuj Pin

Pita z kurczakiem i warzywami

Składniki

Składniki na pitę (5 szt.):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży świeżych

Dodatkowo:

  • mix sałat
  • pół papryki czerwonej
  • mała cebula pokrojona w piórka
  • ogórek świeży pokrojony w plasterki
  • plastry pomidora

Instrukcje

Pita:

  • Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki i część wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Do miski przesiewamy resztę mąki dodajemy sól, wodę i rozczyn, wyrabiamy składniki na gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  • Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i formujemy wałek, dzielimy go na 5 kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 15 cm.
  • Przekładamy na blachę oprószoną mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem i pieczemy około 10 minut. Pity powinny się lekko zrumienić, ale trzeba uważać żeby nie trzymać ich zbyt długo bo będą suche.
  • Pity rozkrawamy i środek smarujemy sosem, wkładamy sałatę, warzywa i pokrojone na kawałki mięso.

Sos majonezowy:

  • 3 łyżki majonezu mieszamy razem z 3 łyżkami ketchupu

Sos czosnkowy:

  • Składniki: pół szklanki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty ze szczyptą soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, świeżo mielony pieprz.
  • Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka minut żeby smaki się połączyły

Sos tysiąca wysp:

  • Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego, mały ogórek konserwowy.
  • Ogórka kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki.