małe grzybki (najlepiej same kapelusze, ew. z kawałkiem nóżki, ja marynuję prawdziwki)
Woda do blanszowania:
3 litry wody
90 g soli
3 łyżeczki octu winnego
Zalewa:
500 ml wody
250 ml octu 10 %
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
szczypta gorczycy
30 g cukru
Instrukcje
Do marynowania bierzemy tylko grzyby zdrowe i świeżo zebrane. Jeden litr zalewy wystarczy na 3 słoje litrowe grzybków.
Grzyby należy bardzo starannie oczyści i opłukać w kilku wodach, aby całkowicie wypłukać piasek.
Po umyciu grzyby blanszuje się, tj. obgotowuje w dużym garnku w wodzie z dodatkiem soli i octu winnego. Na wrzącą wodę wrzuca się grzyby, zaczynając od największych. Obgotowywanie trwa od 10 do 15 minut, w zależności od wielkości grzybów.
Po tym czasie grzyby odcedzamy i szybko kilkakrotnie przelewamy zimną wodą, aż do całkowitego ostudzenia. Osączone z resztek wody grzyby układamy w słoiku i zalewamy gorącą zalewą.
Grzyby możemy przełożyć w słoiku plasterkami cebuli, jednak powinna być ona wcześniej sparzona wrzątkiem ponieważ od surowej zmętnieje zalewa. Można też dodać marchewkę pokrojoną w plasterki i obgotowaną. Słoiki zakręcamy.