Drukuj Pin

Mocno czekoladowe popękane ciasteczka

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200 g
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • cukier puder

Instrukcje

  • Masło razem z czekoladą rozpuszczamy na niewielkim gazie, (czekoladę razem z masłem trzeba mieszać ponieważ może się łatwo przypalić), odstawiamy do wystudzenia.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka jedno po drugim, a później roztopioną i wystudzoną masę czekoladową.
  • Dodajemy mąkę, proszek oraz sól (przesiane przez sitko) i miksujemy na większej mocy miksera, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na całą noc).
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego (moje ważyły 20 g każda). Gotowe kulki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce w niewielkich odstępach. (ciasteczka troszkę urosną).
  • Pieczemy około 12 minut w 170 C. Smacznego.