W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i wlewamy część wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i resztę wody, dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Sos:
W miseczce mieszamy passatę pomidorową razem z ziołami, doprawiamy do smaku solą i cukrem, odstawiamy.
Całość:
Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy koła o średnicy około 10 cm. Ciasto smarujemy sosem i układamy składniki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy około 2-3 minut w lekko osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i lekko rumienimy na niewielkiej ilości masła. Salami kroimy na mniejsze kawałki, pokrojoną mozzarellę układamy na wierzch.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 10 minut.