Drukuj Pin

Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami

Porcje 25

Składniki

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła

Składniki na krem:

  • sok z 2 cytryn
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • owoce

Instrukcje

  • Składniki wykładamy na stolnicę, masło siekamy nożem i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli macie malakser wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i mieszamy, aż składniki się połączą. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
  • Formy na tartaletki o średnicy 7 cm wyklejamy ciastem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzimy.
  • Jajka ubijamy chwilę z cukrem, wlewamy do garnka, dodajemy sok z cytryn i wszystko gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Cały czas mieszamy (najlepiej rózgą). Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i zostawiamy żeby napęczniała, dolewamy odrobinę gorącej wody i dokładnie mieszamy. Przelewamy do kremu i chwilę mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Studzimy.
  • Zimną masą napełniamy tartaletki i ozdabiamy owocami.