Drukuj Pin

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Składniki

  • kawałek łososia (300 g)
  • paczka szpinaku typy baby
  • pół łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka śmietany 18 %

Instrukcje

  • Łososia oprószamy solą i wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy pół łyżeczki masła. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5 minut (tak, żeby się lekko zarumienił z wierzchu).
  • W tym czasie kiedy łosoś się piecze, obieramy ząbek czosnku i kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę smażymy (uwaga bo czosnek łatwo spalić, a wtedy będzie gorzki). Umyty szpinak wrzucamy na patelnie i dusimy pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość.
  • Na koniec dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy szpinak, a na nim upieczonego łososia. Smacznego.