Drukuj Pin

Sałatka jarzynowa

Składniki

  • 8 średnich marchewek
  • 4 ziemniaki
  • 4-5 jajek gotowanych na twardo
  • 0,5 dużego selera lub jeden mały
  • 2 małe pietruszki
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 kwaśne jabłko
  • pół małej cebulki
  • duża puszka groszku konserwowego
  • mała puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • majonez
  • 1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  • Marchew, pietruszkę, selery i ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotują się najszybciej dlatego trzeba pilnować i w trakcie wyławiać miękkie warzywa.
  • Jajka gotujemy na twardo w mocno posolonej wodzie (łatwiej się obierają)
  • Ugotowane i zimne warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę ( ja lubię drobno pokrojoną sałatkę). Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski.
  • Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Ogórki, cebulę i obrane jabłko również kroimy w kostkę.
  • Groszek i kukurydzę osączmy z zalewy i dodajemy do sałatki.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem z odrobiną musztardy. Dobrze jest nie przyprawiać całości majonezem, wtedy można ją dłużej przechowywać. Ilość majonezu zależna od upodobań.