Drukuj Pin

Wielkanocne mini babeczki

Porcje 9

Składniki

  • 3 jajka
  • 100 g przesianej mąki ziemniaczanej
  • 20 ml oleju
  • 50 g drobnego cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy olej, przesianą mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Pianę z białek przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Ciasto przekładamy do małych foremek w kształcie babeczek. Jeśli foremka jest silikonowa nie smarujemy jej, inne foremki delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka).