Drukuj Pin

Tarta warzywna z marchewką i brokułami

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 100 g masła
  • 150 g półtłustego sera
  • duża szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 marchewki
  • 1 brokuły
  • 2 jajka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta rozmarynu
  • duża szczypta tymianku
  • duża szczypta lubczyku

Instrukcje

  • Składniki zagniatamy na stolnicy, owijamy folią i wkładamy do lodówki.
  • Formę do tarty o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy spód i brzegi tarty, nakłuwamy widelcem.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 20 minut (aż się ładnie zrumieni).
  • Marchewki obieramy, kroimy na talarki, gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente) mają być prawie miękkie, przelewamy na sicie zimną wodą.
  • Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente), przelewamy na sicie zimną wodą.
  • W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starty żółty ser i jeszcze raz mieszamy.
  • Na spód podpieczonej tarty wykładamy sos i układamy wcześniej podgotowane warzywa.
  • Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy jeszcze około 30-40 minut.