Drukuj Pin

Ciasteczka owsiane

Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Łączny czas 35 min

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 płaskie łyżki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki poppingu ( amarantusa)
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny

Instrukcje

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy dłonią.
  • Z ciasta odrywamy małe kawałki i robimy kuleczki wielkości orzecha, spłaszczamy ręką lub odrywamy kawałki ciasta i uklepujemy w dowolnej foremce. Wysokość ciasteczek do 0,5 cm.
  • Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z termoobiegiem i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zrumienią.