Drukuj Pin

Faworki z dodatkiem piwa

Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 20 min

Składniki

  • 6 żółtek
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • cukier puder
  • smalec lub olej do smażenia

Instrukcje

  • Żółtka ucieramy razem z cukrem do białości, dodajemy piwo i mąkę, miksujemy chwilę i przekładamy ciasto na stolnicę. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Rozwałkowujemy dość cienko około 2 mm (starajcie się jak najmniej podsypywać mąką). Wykrawamy paski o szerokości 2,5-3 cm, długości 10 cm. Nacinamy wzdłuż po środku, przewijamy.
  • Smażymy na złoty kolor, osączamy na ręczniku papierowym i wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. :)