Drukuj Pin

Kokosanki

Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Łączny czas 35 min

Składniki

  • 4 białka
  • 140 g drobnego cukru
  • 220 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy 100 g cukru i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wrzucamy wiórki, mieszamy i całość studzimy. Jeśli wiórki się pozlepiają po przestudzeniu lekko je rozkruszamy.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Część ubitej piany mieszamy z wiórkami, a po chwili dodajemy resztę.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje masy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 18-20 minut. Jeśli pieczecie dwie blaszki jednocześnie wtedy włączcie termoobieg. Ciasteczek należy pilnować podczas pieczenia ponieważ łatwo je przypalić. Pieczemy, aż uzyskają złoty kolor.
  • Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :)