Drukuj Pin
5 od 1 ocena

Pączki serowe - "sękacze"

Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Łączny czas 30 min
Porcje 20

Składniki

  • kostka sera 250 g
    (ja użyłam półtłustego)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki szklanka 250 ml
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia (około 0,5 butelki) smażenie na głebokim oleju
  • cukier puder do posypania

Instrukcje

  • Ser, jajka, mąkę, cukier oraz sodę umieszczamy w misce i wszystko rozgniatamy i mieszamy widelcem. Właściwie tylko do połączenia się składników, grudkami nie należy się przejmować.
  • Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy (na głębokim oleju - jak pączki), aż się pięknie zrumienią. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)