Drukuj Pin

Sałatka brokułowa

Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 duże brokuły
  • 2 grube plastry szynki (3-4 mm)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka majonezu (ew.jogurt)

Instrukcje

  • Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente), przelewamy na sicie zimną wodą.
  • Układamy na ręczniku papierowym żeby dobrze odsączyć nadmiar wody.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. ( Na suchą patelnię wsypujemy ziarna i lekko podgrzewamy, trzeba uważać żeby się nie spaliły.)
  • Do zimnych składników dodajemy około 1-2 łyżki majonezu, delikatnie mieszamy. Można posolić, ja tego nie robię gdyż szynka nadaje sałatce słony smak.