Drukuj Pin

Tort bezowy z kremem kawowym

Składniki

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 ml zimnej śmietanki 30 lub 36 %
  • 250 ml zimnego mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • granat

Instrukcje

  • BEZA: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając.
  • Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, miksujemy.
  • Na dwóch blaszkach z piekarnika układamy papier do pieczenia, rysujemy trzy koła o średnicy 20 cm. Na każdą blaszkę wykładamy część masy bezowej i rozsmarowujemy.
  • Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C z termoobiegiem jedna pod drugą, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 C i suszymy bezę przez 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
  • KREM: 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy) Jeśli lubicie bardziej kawowy krem dodajcie więcej kawy.
  • Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do chwili, aż uzyskamy gładki, puszysty krem.
  • Upieczone blaty przekładamy kremem, na wierzchu smarujemy odrobinę kremu i układamy dowolne owoce, najlepiej kiedy są lekko kwaśne. Smacznego.