Drukuj Pin

Reniferki - świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru lub pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 180 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 kostki czekolady białej
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • czerwone cukierki

Instrukcje

  • Mąkę, cukier, jajka, masło i cynamon dokładnie wyrabiamy na stolnicy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm, delikatnie podsypując w razie potrzeby mąką. Wykrawamy kółka o średnicy 9 cm.
  • Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 10 minut, aż się ładnie zrumienią. Studzimy.
  • Ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladą, noski przyklejamy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady, a rogi malujemy rozpuszczoną ciemną czekoladą. Możecie też użyć gotowych pisaków do kupienia w sklepie z czekoladą (ja takich użyłam) jednak czekolada z nich wolniej zastyga.