śledzie na półmisku różowe
Drukuj Pin

Różowe śledzie w zalewie octowej

Składniki

  • 6 filetów śledziowych
  • 150 ml octu
  • 150 ml wody
  • 100 g cukru
  • 2 spore cebule czerwone
  • 2 cienkie marchewki
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Instrukcje

  • Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 2 godziny. Osączamy na ręczniku papierowym, kroimy na 1,5 cm kawałki.
  • Obraną cebulę kroimy w krążki, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, dodajemy pieprz, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy i dodajemy pokrojoną marchewkę oraz cebulę, gotujemy 2 minuty. Studzimy i przecedzamy przez sitko.
  • Śledzie układamy w słoiku na przemian z cebulką i marchewką, zalewamy zimną zalewą. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 3-4 dni. Smacznego.