Drukuj Pin
5 od 1 ocena

Chałka

Czas przygotowania 2 godz 20 min
Czas gotowania 35 min
Łączny czas 3 godz
Porcje 2

Składniki

  • 700 g mąki
  • 230 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki maku

Instrukcje

  • Mleko zagotowujemy z dodatkiem wanilii.  Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż ,  wyjmujemy ziarenka i wrzucamy do mleka , które lekko studzimy i przecedzamy przez sitko. Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  • W misce mieszamy 600 g mąki i sól, dodajemy rozpuszczone drożdże, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód, wyrabiamy. Po chwili dodajemy resztę mąki i wyrabiamy kilka minut do czasu, aż ciasto przestanie się kleić do miski.
  • Przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych kawałków i z każdego robimy wałeczek długości około 35 cm. Z trzech wałeczków pleciemy warkocz, a końce zawijamy pod spód. Chałki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30-35 minut. Jeśli zbyt szybko zaczną rumienić się z wierzchu możemy pod koniec pieczenia przykryć je folią. Smacznego.