1 duży seler (440 g dokładnie obranego i startego na dużych oczkach tarki)
2 marchewki (250 g obranej i startej na dużych oczkach tarki)
1 duża cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku drobno posiekanego
2 jajka
50 g masła
szklanka gorącej wody
około ½ szklanki bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Instrukcje
Do garnka wrzucamy starte warzywa, seler, marchew, posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy masło i dusimy prawie do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do zimnych warzyw dodajemy jajka i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeśli masa wydaje Wam się zbyt rzadka można dodać jeszcze bułkę tartą.
Masę przekładamy do keksówki 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 60 minut do zarumienienia się skórki.