Drukuj Pin

Zapiekanka z warzywami i makaronem

Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 45 min
Łączny czas 1 godz
Porcje 6

Składniki

  • 300 g makaronu świderki
  • 1 szklanka pokrojonej zielonej fasolki
  • 1 mały brokuł
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mały por
  • 20 dag chudej kiełbasy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 szkl. mleka
  • ½ łyżeczki czubrycy zielonej
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 150 g startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki

Instrukcje

  • Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podsmażamy pokrojony w półplasterki por oraz paprykę czerwoną pokrojoną w średnią kostkę. Po chwili dodajemy kiełbasę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki, a także brokuły podzielone na małe różyczki.
  • Całość smażymy około 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • W tym czasie kiedy warzywa się duszą, w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
  • Ugotowany makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, mleko, gałkę i czubrycę. Mieszamy dokładnie i dodajemy połowę parmezanu.
  • Sosem polewamy warzywa i posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.