Drukuj Pin

Sos grzybowy

Składniki

  • 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 30%
  • 2 gałązki rozmarynu opcjonalnie
  • koperek lub natka pietruszki do posypania wierzchu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instrukcje

  • Grzyby czyścimy i dokładnie myjemy. Kroimy na kawałki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, aż się zrumieni.
  • Do garnka wkładamy przesmażoną cebulę, grzyby, rozmaryn. Podlewamy wodą (około ½ szklanki) i dusimy około 40 minut. Grzyby mają w sobie dużo wody więc jeśli nie ma potrzeby nie dolewamy jej.
  • Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Odparowujemy nadmiar sosu. Możemy posypać go również świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
  • Sos trzeba mieszać ponieważ lubi przywierać.