Drukuj Pin

Sernik z wiśniami

Składniki

Składniki na spód:

  • 220 g ciasteczek (ja użyłam ciasteczka Hit orzechowe)
  • 50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera dwukrotnie zmielonego
    (lub z wiaderka)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
  • 100 g cukru pudru
  • 36 g żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 wiśniowe galaretki
  • 300 g wydrylowanych wiśni
    (świeże lub mrożone)

Instrukcje

  • Ciastka rozkruszamy blenderem, dodajemy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.
  • Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasteczka i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
  • Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Dolewamy ¼ gorącej wody i mieszamy, aż cała się rozpuści. Możemy ją też chwilę podgrzać w mikrofali uważając żeby się nie zagotowała ponieważ może stracić swoje właściwości żelujące.
  • W misce miksujemy ser z dodatkiem cukru pudru. Do rozpuszczonej żelatyny najpierw dodajemy kilka łyżek sera i dokładnie mieszamy, a po chwili łączymy z resztą sera i chwilę miksujemy.
  • W drugiej misce ubijamy mocno schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
  • Wylewamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki, aż masa zastygnie.
  • Na masę serową wykładamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i całość zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę przygotowujemy z połowy porcji wody, dla dwóch torebek 500 ml.
  • Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego.