Pani Walewska z rodzynkami
Drukuj Pin

Pani Walewska z rodzynkami

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 %

Składniki na 2 bezy:

  • 8 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • szczypta soli

Składniki na ciasto miodowe:

  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • ½ sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki miodu
  • 40 g margaryny

Składniki na krem:

  • 3 żółtka
  • 90 g cukru
  • 1 szklanka kawy
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g margaryny

Dodatkowo:

  • 400 g powideł śliwkowych

Instrukcje

  • Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części, każdą owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
  • 1 część rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach (24X36) cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na wierzch wyłożyć 200 g powideł śliwkowych, rozsmarować.
  • Na wierzch wyłożyć bezę.
  • Beza: 4 białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru i ubijać na sztywno. Dodać 30 g wiórków i 25 g rodzynek, delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć na powidła. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 25 minut.
  • Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i pozostałymi składnikami.
  • Składniki na ciasto miodowe zagniatamy ( w miarę potrzeby podsypać odrobinę mąki), wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
  • Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 50 ml mleka. Chwilę miksujemy.
  • W garnku zagotowujemy 200 ml mleka i kawę, wlewamy masę jajeczną i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Studzimy.
  • Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostudzony krem. Gdyby tak się zdarzyło, że krem Wam się zwarzy wtedy w garnku zagotowujemy niewielką ilość wody, stawiamy na nim miskę z kremem i cały czas lekko podgrzewając miksujemy. Schładzamy.
  • Placek z bezą wkładamy do foremki, następnie połowę kremu kawowego, placek z miodem, resztę kremu kawowego, a na wierzch ciasto z bezą. Odstawiamy w chłodne miejsce.