Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę razem z masłem, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do czasu aż się zeszkli (nie rumienić). Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Po chwili dolewamy wino i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn, następnie dolewamy stopniowo bulion, (np. 1 łyżkę wazową), mieszamy i przykrywamy. Jak ryż wchłonie cały płyn ponownie dodajemy bulion i tak do czasu aż ryż zmięknie, ale trzeba uważać żeby się nie rozgotował.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Po chwili dorzucamy umyty i posiekany szpinak. Chwilę smażymy, aż cała woda odparuje. Szpinak możemy zblendować, ale jeśli był drobno posiekany to nie trzeba. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
Szpinak dokładamy do ryżu i całość dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 1/3 sera i całość mieszamy. Zostawiamy na minutę i po chwili przekładamy na talerze. Całość posypujemy rozdrobnionym serem. Smacznego.