Drukuj Pin

Risotto ze szpinakiem

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 i ½ łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 150 g szpinaku
  • 100 g sera blue np. Lazur
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Instrukcje

  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę razem z masłem, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do czasu aż się zeszkli (nie rumienić). Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Po chwili dolewamy wino i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn, następnie dolewamy stopniowo bulion, (np. 1 łyżkę wazową), mieszamy i przykrywamy. Jak ryż wchłonie cały płyn ponownie dodajemy bulion i tak do czasu aż ryż zmięknie, ale trzeba uważać żeby się nie rozgotował.
  • W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Po chwili dorzucamy umyty i posiekany szpinak. Chwilę smażymy, aż cała woda odparuje. Szpinak możemy zblendować, ale jeśli był drobno posiekany to nie trzeba. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
  • Szpinak dokładamy do ryżu i całość dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 1/3 sera i całość mieszamy. Zostawiamy na minutę i po chwili przekładamy na talerze. Całość posypujemy rozdrobnionym serem. Smacznego.