Drukuj Pin

Ciasto z kefirem (bez jajek)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki kefiru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 8 kostek czekolady gorzkiej
  • cukier puder do oprószenia

Instrukcje

  • Rodzynki zalewamy esencją herbacianą, odstawiamy na kilka minut do namoczenia. Odcedzamy na sitku.
  • Mąkę, sodę i kakao przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy olej i kefir cały czas miksując.
  • Rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę, chwilę miksujemy.
  • Ciasto przelewamy do podłużnej formy (ja użyłam formy 33 cm). Pieczemy w temperaturze 190 C około 50-55 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.