Drukuj Pin

Ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 4 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru (ja dałam pół)
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 600 g śliwek (lub innych owoców)
  • cukier puder
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
  • Blachę 25x30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny.