Drukuj Pin

Sernik czekoladowy

Składniki

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na sernik:

  • 900 g sera białego sernikowego
  • 1 czekolada gorzka 100 g
  • 1 czekolada mleczna 100 g
  • 1 czekolada biała 100 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • śmietana kremówka 30 % - 450 ml

Instrukcje

  • Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i chwilę jeszcze ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.
  • 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy 4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Tabliczkę gorzkiej czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ew. w mikrofalówce, studzimy. 300 g twarogu miksujemy z 1 łyżką cukru pudru. 150 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Do twarogu wlewamy żelatynę, miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy czekoladę, a po chwili bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy i wylewamy całość na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stężeje.
  • Ponownie 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy 4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Tabliczkę mlecznej czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy kąpieli wodnej ew. w mikrofalówce, studzimy. 300 g twarogu miksujemy z 1 łyżką cukru pudru. 150 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Do twarogu wlewamy żelatynę miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy czekoladę, a po chwili bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy i wylewamy na wcześniejszą warstwę.
  • Ostatnie 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy 4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Tabliczkę białej czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy kąpieli wodnej ew. w mikrofalówce, studzimy. 300 g twarogu miksujemy z 1 łyżką cukru pudru. 150 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Do twarogu wlewamy żelatynę miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy czekoladę, a po chwili bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy i wylewamy całość na wcześniejsze dwie warstwy.
  • Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Ozdabiamy kawałkami czekolady lub czekoladą startą na tarce.