Masło roztapiamy z miodem i studzimy. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą, dodajemy przyprawę do piernika i miksujemy do czasu aż składniki się połączą. Przekładamy do formy o średnicy 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Orzechy dokładnie rozdrabniamy blenderem. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i mieszamy do czasu aż składniki się połączą. Masę serową wylewamy na masę piernikową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 40-50 minut. Pamiętajmy, że każdy piekarnik ma inną moc i temperatura pieczenia może być różna.
Wszystkie składniki na polewę wkładamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą masę studzimy i polewamy upieczone i wystudzone ciasto.