Drukuj Pin

Muffinki dyniowe

Składniki

  • 250 g startej dyni
  • 50 g startej marchewki
  • 100 g mąki pszennej lub żytniej (ja użyłam żytniej)
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80-90 ml oleju rzepakowego
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka żurawin
  • 1 łyżka dowolnych orzechów
  • szczypta soli
  • ½ lub 1 łyżeczka cynamonu

Instrukcje

  • Dynię z marchewką ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej miski i dokładnie mieszamy łyżką.
  • Napełniamy mufinkowe foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.