Drukuj Pin

Bigos

Składniki

  • 2,5 kg kapusty kwaszonej
  • 40 dag żeberek
  • 50 dag pręgi wołowej
  • 40 dag łopatki
  • 50 dag kiełbasy
  • 10 prawdziwków suszonych
  • 10 śliwek wędzonych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  • Kapustę jeśli jest mocno kwaśna zalewamy zimną wodą, płuczemy i odlewamy wodę. Dodajemy 3-4 litry wody, ziele, liść, grzyby i śliwki.
  • Mięso kroimy w średnią kostkę i obsmażamy na patelni na lekko rumiany kolor, dodajemy do kapusty. Gotujemy po 2-3 godziny przez 3-4 dni. Najlepiej dla bigosu kiedy mamy możliwość wystawienia go np. na balkon, żeby dobrze się schłodził, a nawet przemroził.
  • W miarę jak mięso mięknie wyciągamy i wyrzucamy kości z żeberek, grzyby wyławiamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja nigdy nie solę na samym początku, ponieważ kapusta już jest solona i łatwo bigos przesolić.