Drukuj Pin

Pyszne pączki z ziemniakami

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 80 g roztopionego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 całe jajka + 1 żółtko
  • 50 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • olej rzepakowy do smażenia

Instrukcje

  • Z drożdży łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i całego mleka robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, ziemniaki, pozostały cukier, wódkę i wyrośnięty rozczyn.
  • Dokładanie wyrabiamy mikserem, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło.
  • Wyrabiamy jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  • Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
  • Wykrawamy kółka o dowolnej średnicy. (np.szklanką). Możemy je nadziewać dżemem lub powidłami np. śliwkowymi, albo smażyć bez nadzienia. Pączki możemy nadziewać po upieczeniu specjalną szprycą.
  • Gotowe pączki ponownie odstawiamy na stolnicę oprószoną mąką na około 30-40 minut.
  • Pączki smażymy na niezbyt gorącym tłuszczu przez min.3-4 minuty, aby nie były w środku surowe. Wymaga to odrobinę cierpliwości.
  • Studzimy (jeśli jeszcze mamy co) :) i posypujemy cukrem pudrem.