Drukuj Pin

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 całe jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Składniki na masę twarogową:

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 żółtka
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 500 g śliwek (świeże lub mrożone)
  • 2 łyżki cukru brązowego

Instrukcje

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dolewamy rozczyn zrobiony z ¼ szklanki mleka i 40 g świeżych drożdży.
  • Drożdże mieszamy z mlekiem i od razu wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ręcznie do czasu aż składniki się połączą. Jeśli trzeba podsypujemy odrobinę mąki, ciasto nie powinno się kleić do rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Po dwóch godzinach kiedy ciasto urośnie wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy prostokąt o grubości około 1 cm. Na ¾ powierzchni rozsmarowujemy masę twarogową.
  • Ser rozcieramy widelcem dodajemy żółtka, cukier, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
  • Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki 3-4 cm, układamy w tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Do każdego kawałka wciskamy śliwki.
  • 500 g śliwek kroimy na połówki lub ćwiartki, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut do czasu aż ładnie się zrumieni. Podany czas jest orientacyjny i może być inny dla każdego piekarnika.