Drukuj Pin

Przecier pomidorowy

Składniki

  • 5 kg pomidorów Lima
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru

Instrukcje

  • Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu około 1-2 godziny, aż się rozpadną.
    Następnie pomidory przecieramy przez sitko. Wlewamy ponownie do garnka z grubym dnem, dodajemy sól i cukier. Odparowujemy przez około 2-3 godzin na małym ogniu (do czasu, aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję).
    Gorący przecier przelewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

  • Na dno garnka kładziemy 2 warstwy ręcznika papierowego, wkładamy słoiki, dolewamy wodę do ¾ wysokości. Zagotowujemy i od chwili zagotowania pasteryzujemy 10 minut. Gotowe.