Drukuj Pin

Placuszki z cukinii z łososiem

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 0,5 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • łosoś wędzony – kilka plastrów
  • sól
  • pieprzu
  • olej rzepakowy

Instrukcje

  • Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Po kilku minutach odciskamy cukinię z nadmiaru soku.
  • Do cukinii ścieramy na drobnych oczkach tarki pół cebuli i 1 ząbek czosnku. Koperek dokładnie myjemy i kroimy drobno same piórka, dodajemy do masy. Dokładamy jajka, jogurt i mąkę. Ciasto nie może być zbyt gęste bo placki będą twarde dlatego ilość mąki regulujemy sami w zależności od konsystencji ciasta. Sól i pieprz do smaku.
  • Placki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odkładamy na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ozdabiamy łososiem.