Drukuj Pin

Paluszki rybne

Składniki

  • 300 g pieczonego łososia (może być gotowany)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 jajko
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry żółtego sera
  • olej rzepakowy
  • masło
  • bułka tarta

Instrukcje

  • Upieczoną rybę rozdrabniamy widelcem, dodajemy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka, mieszamy dokładnie.
  • Pieczarki kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na odrobinie masła aż się zrumienią, dodajemy do masy ziemniaczano-rybnej.
  • Ser kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do masy, doprawiamy do smaku solą. Do zimnej masy wbijamy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy, możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Formujemy paluszki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, a pod koniec dodajemy odrobinę masła żeby się ładnie zrumieniły. Podajemy na ciepło z gotowanymi warzywami.