Drukuj Pin

Oponki serowe

Składniki

  • 75 dag sera śmietankowego lub półtłustego
  • 75 dag mąki
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 1łyżeczka sody
  • ½ szklanki cukru
  • butelka oleju lub smalec do smażenia

Instrukcje

  • Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. W cieście będzie widać kawałki sera, ale nie przejmujcie się tym.
  • Ciasto wałkujemy na grubość od 0,5 do 1 cm, szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (temp. 170 C) po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Jeśli oponki zbyt szybko się rumienią oznacza to, że tłuszcz jest zbyt gorący.
  • Osączamy na ręczniku papierowym, wystudzone posypujemy cukrem pudrem.