Drukuj Pin

Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem

Składniki

  • 500 g filetów rybnych (np. dorsz)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml śmietany 22%
  • 20 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • tymianek

Instrukcje

  • Rybę solimy, oprószamy pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Smażymy z obu stron, aż się zrumieni.
  • Pieczarki kroimy na dowolne kawałki i obsmażamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, około 15 minut. Kroimy w plastry 0,5 cm.
  • W naczyniu do zapiekania układamy rybę, na niej warstwę ziemniaków i pieczarek. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody i łyżeczką mąki, polewamy zapiekankę.
  • Ser ścieramy na grubej tarce i posypujemy zapiekankę. Zapiekamy w piekarniku w temp 160 C około 30 minut (do czasu aż ser się zrumieni).