Drukuj Pin

Makaron wstążki z wędzonym łososiem

Składniki

  • 25 dag makaronu wstążki
  • 150 g wędzonego łososia
  • pół średniej cebuli
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości posolonej wody.
  • W tym samym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Łososia kroimy w paski i skrapiamy cytryną. Do zrumienionej cebulki dodajemy łososia i delikatnie mieszamy uważając, żeby łosoś nie rozpadł nam się na drobne kawałki. Po ok. 1 minucie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy z makaronem. Smacznego.