Drukuj Pin

Czekoladowa babka

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • pół kostki masła 125 g
  • 3 jajka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 4 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 filiżanka mocnej kawy 200 ml
  • gotowa polewa lub tabliczka ulubionej czekolady (ja użyłam gorzkiej)

Instrukcje

  • Masło ucieramy dodając na przemian cukier i jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i wsypujemy do ciasta. Dodajemy gałkę muszkatołową, dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy zimną kawę i miksujemy do czasu, aż składniki się połączą.
  • Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do formy wyrównujemy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka).
  • Zimną babkę polewamy gotową polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.