Drukuj Pin

Babka drożdżowa

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 50 g drożdży
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 5-6 łyżek ulubionej konfitury
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Instrukcje

  • Masło roztapiamy w garnuszku.
  • Pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i połowę mleka mieszamy i odstawiamy 10 – 15 minut.
  • Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, pozostałe mleko oraz rozczyn. Ucieramy i stopniowo dodajemy stopione masło. Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h.
  • Dużą formę do babki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na pięć części. Kawałek ciasta formujemy w wałeczek i wkładamy do formy (dookoła komina), smarujemy konfiturą, posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową. Tak postępujemy z pozostałym ciastem i składnikami.
  • Gotową babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h. Pieczemy około 50 minut w 180 C.
  • Cukier puder ucieramy z sokiem cytryny i polewamy wystudzoną babkę.