Drukuj Pin

Sałatka z marchewką i tuńczykiem

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mały majonez 170 ml
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Instrukcje

  • Marchewkę ugotować do miękkości, cebulę pokroić w drobną kostkę (można ją sparzyć wrzątkiem , a potem wystudzić i osuszyć, będzie łagodniejsza), jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek.
  • Na spód przezroczystej salaterki wyłożyć osączonego z wody i rozdrobnionego tuńczyka, następnie warstwami startą marchewkę, sól, pieprz i połowę majonezu, cebulę, starte żółtka, ponownie sól, pieprz i resztę majonezu, połowę natki pietruszki, a na nią starte białka. Całość solimy i posypujemy pozostałą pietruszką.