Drukuj Pin

Kotlety mielone z czosnkiem

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 1 bułka pszenna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Instrukcje

  • Mięso mielimy dodajemy jajko, cebulę kroimy drobno i smażymy na złoty kolor, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy.
  • Bułkę, cebulę i czosnek blendujemy, dodajemy do mięsa.
  • Pozostałe składniki czyli woda, sól około pół łyżeczki, pieprz, majeranek dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy kotlety – wielkość taką jak lubimy.
  • Smażymy na średnim ogniu do czasu aż będą rumiane, pamiętając żeby nie nakłuwać widelcem podczas smażenia żeby nie wypłynęły wszystkie soki.