Drukuj Pin

Pasztet z cielęciny

Składniki

  • 1 kg cielęciny z kością
  • 40 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 20 dkg podgardla
  • 20 dkg słoniny
  • 8 dkg bułki czerstwej
  • 1 dkg grzybów suszonych
  • 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, cebula)
  • 4 jajka
  • 2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól
  • 2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy

Instrukcje

  • Ze słoniny odkroić kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy.
  • Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone jarzyny, grzyby i liście laurowe zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania osolić.
  • Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry i dusić przez 10 minut w niewielkiej ilości wywaru z mięsa.
  • Ostudzone u obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów.
  • Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać trochę wywaru).
  • Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny i wypełnić masą do ¾ wysokości. Piec 1 godzinę w 18 stopniach.
  • Ostudzony, ale jeszcze letni, pasztet wyjąc z formy i pozostawić do zupełnego ostudzenia.